akadálymentes tervezés és szaktanácsadás
Akadálymentesítés Forródrót: 06-20-341-4384- Hívjon bizalommal!
Irodánk jelenleg teljes lekötöttséggel működik!
Új feladatot jelenleg nem tudunk vállalni!

Amint újra lesz kapacitásunk, azt weblapunkon ismét jelezni fogjuk!

Akadálymentes ajtó

Mi az akadálymentes nyílásméret?

Előírás, hogy az akadálymentes nyílásnak legalább 90 cm szabad szélességet és 195 cm szabad nyílásmagasságot kell biztosítania, kétszárnyú ajtók esetében csak az elsődlegesen nyíló szárnnyal is.

A szabad nyílásszélességet egyszárnyú ajtó esetén a kilincs felőli tok belső éle és a 90°-ban nyitott ajtószárny belső éle / pánt felőli tok belső éle (a kisebbiket figyelembe véve) között mérjük.

Kétszárnyú ajtóknál a másodlagos szárny falca belső élétől határozandó meg a szabad nyílásméret az elsődleges nyíló szárny 90°-ban nyitott belső éle / pántjához eső tok belső élétől mérve, a kisebbik méretet figyelembe véve.

Egyszárnyú ajtók

Egyszárnyú ajtók esetében kulcsfontosságú a tervezéskor tudni, hogy normál fa tokos, vagy keskeny, acél / fa tokú nyílászáró kerül-e majd a nyílásba. Tervezéskor ugyanis a névleges méret kerül megadásra, ami nem a tok belső méreteit, hanem a kőműves munkához a falnyílás méreteit adja meg. Azonban a tok vastagsága kihatással van a szabad nyílásméretre, ezért javasolt, hogy már az építési engedélyezési terven kerüljön feltüntetésre a tok típusa.

Toktípustól függően az alábbi névleges szélességek megfelelőek:

  • Normál fa tok esetében – tokvastagság ~7,5 cm – legalább 105 cm-es, de javasoltan inkább 110 cm névleges szélességű egyszárnyú ajtót alkalmazzunk.
  • Vékony fa / acél tok esetében – tokvastagság ~3 cm – elegendő 100 cm névleges szélességű ajtót tervezni és kivitelezni az akadálymentes szélesség elérésének érdekében.

Nem minden esetben jobb, ha az ajtó szélessége a „biztonság kedvéért” meghaladja a minimális szélességi méretet, mivel előfordulhat a bútorozás, vagy a folyosó szűkössége miatt, hogy pont a szélesebb ajtóválasztás akadályozza meg a kilincs akadálymentes kezelhetőségét.

Kétszárnyú ajtók

Gyakori hiba a tervezés és a kivitelezés során, hogy az akadálymentes útvonalba eső kétszárnyú ajtóról azt gondolják, hogy akadálymentes pl. 150 cm szélességnél, akár szimmetrikus szárnykialakításnál is. Azonban fontos arra felhívni a figyelmet, hogy az akadálymentes kétszárnyú ajtónak manuális működtetés esetén csak az elsődleges egy szárny nyitásával is biztosítania kell a legalább 90 cm-es szabad nyílásszélességet. Ezért a 2,00 m-nél keskenyebb kétszárnyú ajtókat aszimmetrikus szárnnyal kell tervezni és kivitelezni.

Kilincs kezelhetősége

Előfordulhat – különösen meglévő épületek akadálymentesítésekor -, hogy a kilincs megközelítéséhez nincs meg a jogszabályban előírt szükséges hely (ld.: alább OTÉK 62. § (6)). Ekkor legjobb, ha új épület esetében a környezetet alakítjuk úgy még a tervezés során, hogy a hozzáférés biztosítható legyen, vagy az ajtót toljuk odébb.

  • Indokolt esetben, és legfőképp meglévő épületek átalakításakor egyéb megoldáshoz kell folyamodni. Gyakran előfordul – különösen műemlékileg védett épületek esetében -, hogy a homlokzati nyílászáró kicserélésére nincs lehetőség. Ilyen esetekben az ajtószárny – keskeny kétszárnyú ajtók esetében mindkét ajtószárny – automatikus mozgatása szükséges.
  • Belső ajtóknál alkalmazhatunk impulzusnyitású elektromos zárfogadót, mely zárfogadó biztosítja, hogy az ajtólapot a kilincs használata nélkül belökhessük / kihúzhassuk. Ehhez a problémás oldal felől ajtókihúzó / ajtóbehúzó kapaszkodó felszerelése szükséges. Az impulzusnyitású elektromos zárfogadó akadálymentes nyomógombbal működtethető legyen, a nyomógomb funkcióját jelző felirattal ellátva. Az impulzus nyitású elektromos zárfogadó működése: a nyomógomb megnyomását követően a zárfogadó elfordul, szabadon mozgathatóvá téve az ajtólapot. A nyitás fennáll időkorlát nélkül egészen addig, míg valaki ki nem nyitja az ajtólapot, és az be nem csukódik. Az időkorlát feloldása azért szükséges, mert a kerekesszékesek átlagos haladási sebessége 0,5 m/s, így biztosan a lassabban közlekedők számára is használható megoldást teremtünk.

  • A legegyszerűbb működési forma a görgős zárnyelv alkalmazása, melyhez egyáltalán nem szükséges kilincset létesíteni, az ajtót fogantyúkkal működteti minden felhasználó.

Jogszabályi hivatkozások:

A 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet – az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) című jogszabály 2012. áprilisi állása szerint:

61. § (4) Akadálymentes közlekedés céljára új épületek esetében a küszöb legfeljebb 20 mm magas és lekerekített lehet. Meglévő közhasználatú épületek esetében az ennél magasabb küszöböt lejtős kialakítással kell ellátni.”

62. § (6) Az akadálymentesség érdekében az ajtó beépítését úgy kell megtervezni és megvalósítani, hogy az ajtó azon az oldalán, ahová nyílik, a zárszerkezet felőli részen legalább 55 cm széles, a másik oldalon legalább 30 cm széles szabad sáv legyen biztosítva a nyílás tokbelméretén felül. Az ajtó pánt felőli oldalán a burkolt falfelülettől való távolság legalább 10 cm legyen.

(10) Akadálymentes használatra könnyen kezelhető, nagy erőkifejtést nem igénylő nyílászárókat kell beépíteni, szükség esetén automatikus nyitást biztosítva.

(11) (…) A sérülésveszély elkerülése érdekében a nagy üvegezett felületeket, üvegajtókat 1,00–1,50 m magas sávban érzékelhető jelöléssel kell ellátni.”

Akadálymentesítés árajánlatkérésért és információkért, kérjük
keressen bennünket elérhetőségeinken!
Kapcsolat

akadálymentesítés kapcsolat

Photostream

"Anyone Seen Tom Cruise" - akadálymentesítés
Canal Reflections - akadálymentesítés
Westminster Abbey - akadálymentesítés
Bridge of Sighs, Oxford, UK - akadálymentesítés
Melbourne, Australia - akadálymentesítés
Christchurch, Oxford, UK - akadálymentesítés

Megosztás