akadálymentes tervezés és szaktanácsadás
Akadálymentesítés Forródrót: 06-20-341-4384- Hívjon bizalommal!
Irodánk jelenleg teljes lekötöttséggel működik!
Új feladatot jelenleg nem tudunk vállalni!

Amint újra lesz kapacitásunk, azt weblapunkon ismét jelezni fogjuk!

Akadálymentesítés összecsukható menekítő hordszékkel

Akadálymentesítéskor a többszintes épületekben az egyes szintek akadálymentes megközelíthetőségére akadálymentes felvonót létesítünk. Azt, hogy ez a felvonó biztonsági felvonó, vagy tűz / veszély / áramszünet esetén a bejárati szintre leközlekedő, majd megálló felvonó-e, a Tűzoltó Szakhatóság határozza meg az épületben tartózkodók számának és képességeinek figyelembevételével.

Az akadálymentes felvonó alkalmassá teszi a mozgásszervi fogyatékossággal élőt arra, hogy megközelítse az épület rámpával el nem érhető szintjeit, tehát kerekesszékes személy tartózkodhat az emeletek bármelyikén, vagy akár a pinceszinten is.

A legtöbb felvonót nem lehet használni veszély / tűz / áramszünet esetén, valamint a felvonó műszaki okokból kifolyólag is lehet üzemen kívül. Ilyen esetekben a kerekesszékes személyek az emeletekről és a pinceszintekről nem tudják elérni a bejárati szintet, ahonnan akadálymentesen kijuthatnának az épületből.

Legjobb, ha a fogyatékossággal élők szinten belül át tudnak menekülni akadálytalanul egyik tűzszakaszból a másik, biztonságos tűzszakaszba, ám ha ez nem megoldható, akkor más eszközöket kell keresni.

Ilyen esetekre találták ki a nyugati országokban évek óta alkalmazott, ám idehaza még debütáló terméknek számító összecsukható menekítő hordszéket.

Az összecsukható menekítő hordszék abban az esetben használható erre kiképzett személy segítségével mozgásszervi fogyatékos lépcsőn történő fel vagy le irányú mozgatására, amikor arra a lift nem használható. Nagyon fontos, hogy a menekítő hordszék nem helyettesítheti a felvonót / rámpát / függőleges személyemelőt, csak és kizárólag a fent felsorolt speciális esetekben használható.

Működése

Az összecsukható menekítő hordszék lehetőleg a menekülést szolgáló lépcső közelében kerül elhelyezésre úgy, hogy igény esetén bárki hozzáférhessen. Azért szükséges a hozzáférhetőség biztosítása, nehogy veszély esetén a kapkodásban kelljen pl.  a fiók mélyén keresni a lakathoz / szekrényhez a kulcsot, mert ezzel szélsőséges esetben akár meg is hiúsulhat a menekítés. A menekítő hordszék kerülhet szekrénybe, de a szekrényen szerepeltetni kell a menekítő hordszék egyezményes jelét. Az üzemeltetők gyakran felvetik a kérdést a hozzáférhetőséggel kapcsolatban, miszerint mi történik, ha a hordszéket illetéktelen eltulajdonítja a helyéről. Erre azt javaslom, hogy a menekítő hordszék olyan, általában zárt szekrényben kapjon helyet, mely szekrény zárja áramszünet / tűzjelzés / lift meghibásodása esetén kiold, így valóban csak akkor lehet hozzáférni, amikor használata életet is menthet.

Használatakor a segítő személy az összecsukott állapotban elhelyezett menekítő hordszéket leemeli, kinyitja, majd a kerekesszékes személy átülését segíti a székbe (léteznek olyan menekítő hordszékek is, melyekre magát a kerekesszéket lehet rögzíteni, így az átülésre nincs szükség).

A menekítő hordszéket a segítő személy a lépcsőn mozgathatja, áthidalva ezáltal a szintkülönbségeket.

A menekítő hordszék kiválasztása

A legtöbb menekítő hordszék manuális működtetésű (lásd: fenti videó), azonban ezek a típusok csak lépcsőn lefelé tudnak haladni.

Lehetőleg kerüljük el, hogy a mozgásszervi fogyatékossággal élőnek a pincébe kelljen lemennie. Ha ez nem megoldható, akkor lépcsőn felfelé – tehát pincéből történő fel irányú menekítés esetén – csak elektromos menekítő hordszék alkalmazható. Az elektromos menekítő hordszék alkalmas lefelé történő menekítésre is, de jóval drágább a manuális kivitelűnél. Az elektromos menekítő hordszék állandó elektromos hálózati kapcsolatot igényel működésen kívül, hogy az akkumulátorban mindig legyen elegendő töltöttség a feladat végrehajtásához. Az állandó töltés miatt az akkumulátor folyamatos ellenőrzést és időközönként cserét is igényel.

Ugyan a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet – az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (OTSZ) szóló rendelet csak az egyenes karú lépcsőt veszi figyelembe kiürítéskor, a húzott karú lépcsőt nem, meglévő épületek esetében mégis előfordulhat, hogy csak íves vagy húzott karú lépcsőn lehet a menekítést megoldani. Ilyen esetekben is nagyon fontos a megfelelő menekítő hordszék kiválasztása, mert a legtöbb menekítő hordszék a kialakítása folytán csak egyenes karú lépcsőn használható.

Akadálymentesítés árajánlatkérésért és információkért, kérjük
keressen bennünket elérhetőségeinken!
Kapcsolat

akadálymentesítés kapcsolat

Photostream

Bridge of Sighs, Oxford, UK - akadálymentesítés
Canal Reflections - akadálymentesítés
Weather I - akadálymentesítés
Melbourne, Australia - akadálymentesítés
Christchurch, Oxford, UK - akadálymentesítés
HSBC Building - akadálymentesítés

Megosztás