akadálymentes tervezés és szaktanácsadás
Akadálymentesítés Forródrót: 06-20-341-4384- Hívjon bizalommal!
Irodánk jelenleg teljes lekötöttséggel működik!
Új feladatot jelenleg nem tudunk vállalni!

Amint újra lesz kapacitásunk, azt weblapunkon ismét jelezni fogjuk!

Mozgássérült parkoló

A mozgássérült parkolót nem csak a mozgássérültek, de erre jogosító kártyával rendelkező egyéb fogyatékossággal élők is használhatják.

A mozgássérült parkolótól a mozgássérülteknek az épület bejáratát a lehető legrövidebb akadálymentes útvonalon elérhetővé kell tenni.

Az elsősorban mozgássérültek parkolását szolgáló akadálymentes parkoló méretbeli előírásait

  • a 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet – az országos településrendezési és építési követelményekről (továbbiakban: OTÉK) című jogszabály,
  • az ÚT 2-1.208 számú, Akadálymentes közúti létesítmények (A KTSZ kiegészítése) című útügyi műszaki előírás (továbbiakban: Szabvány),
  • valamint a pályázatokhoz kötelezően betartandó „Segédlet a közszolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésének megteremtéséhez – Komplex akadálymentesítés” című segédlet (továbbiakban: Segédlet) tartalmazza.

A mozgássérült parkolók száma

Az épület funkciójából adódóan kiszámolt összes parkoló létszámhoz viszonyítva szükséges meghatározni a mozgássérült parkolók számát. Épületbővítés esetén a bővítményhez kiszámolt parkolószámot kell a mozgássérült parkoló számának meghatározásához figyelembe venni, de minden esetben akadálymentesítéskor a mozgássérült parkoló számának el kell érnie az 1 db-ot. Minden megkezdett 50 db parkolóból 1 db akadálymentes / mozgássérült parkolónak kell lennie. 4 db mozgássérült parkolónál több ne kerüljön egymás mellé (OTÉK 42. § (3)). Két egymás melletti mozgássérült parkolónak lehet közös kiszállási sávja.

A mozgássérült parkoló szélessége

Mindegyik előírás egybehangzóan kiköti, hogy az akadálymentes parkoló minimális szélességi mérete 3,60 m.

Abban már mutatkoznak az egyes előírások között eltérések, hogy mekkorának kell lennie a gépjárműből történő kiszálláshoz szükséges sávos felfestésű kiszállási sávnak.

  • Kiszállási sávról az OTÉK nem rendelkezik,
  • a Szabvány szerint a 2,50 m széles parkoló-álláshoz 1,10 m széles kiszállási sáv tartozik.
  • A Segédlet előírásai szerint 2,10 m parkolóhoz 1,50 m széles kiszállási sáv tartozik.

2 db egymás mellé elhelyezett mozgássérült parkoló közös kiszállási sávval is létesíthető.

  • A Szabvány szerint 2,50 m parkoló + 1,10 m kiszállási sáv + 2,50 m parkoló = 6,10 m teljes szélesség szükséges 2 db, közös kiszállási sávú mozgássérült parkolónak.
  • A Segédlet szerint 2,10 m parkoló + 1,50 m kiszállási sáv + 2,10 m parkoló = 5,70 m teljes szélesség szükséges 2 db, közös kiszállási sávú mozgássérült parkolónak.

A mozgássérült parkoló hossza

A Szabvány és a Segédlet is 5,50 m-ben állapítja meg a mozgássérült parkoló hosszát merőleges beállás esetén. Párhuzamos parkolás esetén a Segédlet az akadálymentes parkoló hosszát 6,50 m-ben minimalizálja.

Azért hosszabb az akadálymentes parkoló a normál parkolónál, mert a gépjármű előtt / mögött biztosítani kell a kerekesszékes használó kerekesszékkel történő teljes megfordulását (fordulókör: 1,50 m átmérőjű).

A mozgássérült parkoló felülete

A mozgássérültek számára készített akadálymentes parkolónak burkolt, sík, szilád, egybefüggő felületűnek kell lennie. A parkoló felületének lejtése a vízelvezetés miatt nem haladhatja meg a 1,5%-ot – különben a kerekesszék elgurul átszálláskor a használótól. Az akadálymentes parkolóból ne kelljen közvetlenül a parkoló felületénél magasabban elhelyezkedő járdára kiszállni, a gépjárműből csak a parkoló gépjármű alatti burkolat egy síkjába történhet a kiszállás.

A járdára történő feljutáshoz az akadálymentes parkolóból maximum 8%-os lejtésű rámpa biztosítandó.

Az akadálymentes parkoló felületére felfestendő az akadálymentesség egyezményes jele, elé KRESZ tábla helyezendő, több akadálymentes parkoló esetén pl.: „2x” felirattal kiegészítve.

Akadálymentesítés árajánlatkérésért és információkért, kérjük
keressen bennünket elérhetőségeinken!
Kapcsolat

akadálymentesítés kapcsolat

Photostream

"Anyone Seen Tom Cruise" - akadálymentesítés
Canal Reflections - akadálymentesítés
Westminster Abbey - akadálymentesítés
Bridge of Sighs, Oxford, UK - akadálymentesítés
Melbourne, Australia - akadálymentesítés
Christchurch, Oxford, UK - akadálymentesítés

Megosztás