akadálymentes tervezés és szaktanácsadás
Akadálymentesítés Forródrót: 06-20-341-4384- Hívjon bizalommal!
Irodánk jelenleg teljes lekötöttséggel működik!
Új feladatot jelenleg nem tudunk vállalni!

Amint újra lesz kapacitásunk, azt weblapunkon ismét jelezni fogjuk!

Akadálymentes WC

Az akadálymentes WC helyiség használói

Sokan hiszik, hogy az akadálymentes illemhelyet csak a fogyatékossággal élők használhatják. Azonban ez tévedés, az akadálymentes illemhely a „Design for all” szellemében került megtervezésre, tehát mindenki által használható.

Fentiek miatt ahová lehet, illetve ahová az épület funkciója indokolja, az akadálymentes WC helyiségbe lehajtható fali pelenkázót is helyezek el, hogy a kismamáknak / kispapáknak is szolgáljon a helyiség. Gyakran tapasztalom ugyanis, hogy az akadálymentes WC ajtaja zárva van – ami nem megengedhető -, s így talán a nagyobb használati igény mellett gyakrabban hagyják majd nyitva a helyiséget.

fekvő helyzetű, fali, lehajtható babapelenkázó

Az akadálymentes WC lezárása és annak következményei

  • Sajnálatos módon a vandalizmus az oka leginkább annak, hogy ezt a speciálisnak tartott helyiséget zárják, amivel leginkább vandálbiztos szaniterek és kapaszkodók, valamint egyéb vandálbiztos piperetárgyak felszerelésével védekezhetünk.
  • Másik ok, amiért az akadálymentes WC-t előszeretettel zárják az, hogy takarítóeszköz-tárolónak használják. Ez a „funkcióváltás” szigorúan tilos, mivel ezáltal sérülnek a fogyatékossággal élők alapvető jogai, így már nem biztosított az egyenlő esélyű hozzáférés az alapszolgáltatásokhoz.

Ezért az akadálymentes WC ajtóra mindig kívülről érmével / csavarhúzóval nyitható, foglaltság-jelzős, belül elliptikus fordítógombos WC-zárnak kell kerülnie.

akadálymentesítés: WC-zár

A WC-zárnak biztonsági okokból is kívülről nyithatónak kell lennie, hogy a helyiségből érkező segélyjelzés esetén arra felkészített személyzeti tag a helyiségbe mehessen segíteni a segélykérő személynek.

Ugyanezen okból kifolyólag az akadálymentes WC ajtaja mindig kifelé nyíló kell legyen.

A speciális akadálymentes WC-csésze

  • Az akadálymentes WC-csésze a normál magasságú (40 cm) WC-csészéhez képest centiméterekkel magasabb (46-48 cm) ülőfelületű. Mivel a WC-ülőke az átüléskor nagy nyíróerőnek van kitéve, ezért az ülés masszív legyen, rögzítése mindig fém rögzítőelemmel kerüljön kialakításra.

akadálymentesítés: magasított álló WC-csésze

  • Az akadálymentes WC-csésze kiállása a falsíktól / szerelőfaltól legalább 70 cm kell legyen. Ennek oka a kerekesszékből oldalról történő átülésben keresendő: A kerekesszékes személy a WC-csésze mellé áll be úgy, hogy nagykerékkel tolat a hátfalhoz. A nagykerék helyigénye miatt a kerekesszék ülőfelülete előrébb kerül, s csak úgy biztosítható az oldalsó átülés, ha a WC-csésze ülőfelülete is előrébb van.

akadálymentesítés: 70 cm kiállású fali WC-csésze

Az akadálymentes WC-csészére szemből történő átüléshez 135 cm szabad hely, míg az oldalról történő átüléshez 90 cm szabad hely szükséges.

Az akadálymentes WC kapaszkodói

Az akadálymentes WC-csésze mindkét oldalán kapaszkodókat kell felszerelni, az átülés oldalán felhajtható kivitelben. Lehetőség szerint az akadálymentes WC végébe is kerüljön vízszintes kapaszkodó, ha azt az öblítőtartály lehetővé teszi.

Az akadálymentes kapaszkodóknak a WC-csésze első élétől legalább 5-10 cm-rel előrébb kell állniuk, tehát hátfalra / szerelőfalra szerelt kapaszkodók esetében azok minimális hossza 75-80 cm.

A kapaszkodók átmérőjének minimális mérete 30 mm. Ennél vékonyabb kapaszkodó sem teherbírásában sem ergonomikusságában nem megfelelő nem otthoni használat esetén.

Akadálymentesítés: segélyhívó rendszer

Előfordulhat, hogy valaki rosszul lesz az akadálymentes WC-ben, vagy leesik az ülésről. Azért hogy e kiszolgáltatott helyzetben jelezni tudjon a külvilág felé, kijelölt személyzeti tag segítségét kérve, az akadálymentes WC-csészéről ülve is elérhető segélyhívó rendszer beszerelése szükséges. A segélyjelzés fény és hang alapon is jelez az ajtó felett és állandó felügyeletű helyiségben is. Segélyhívó nyugtázó gombot az akadálymentes WC-ben kell elhelyezni.

Jogszabályi hivatkozások:

A 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet – az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) című jogszabály 2012. áprilisi állása szerint:

99. § (1) Az építményeket és a szabadtéri tartózkodásra, munkavégzésre szolgáló területeket (…) a rendeltetésüknek megfelelő illemhely-használati és tisztálkodási lehetőséggel kell megvalósítani és fenntartani. (…)

(5) Építmény és az (1) bekezdés szerinti terület akadálymentes használatához nemektől független, kerekesszéket és más segédeszközt használó személyek részére alkalmas illemhelyet kell létesíteni. Az akadálymentes illemhely mérete, berendezési tárgyainak elhelyezése és kialakítása biztosítsa a rendeltetésszerű használatot, a WC-csésze minimum három módon (szemből, oldalról, átlósan-szemből) történő megközelíthetőségét, valamint a helyiségben a kerekesszékkel történő 360°-os megfordulást. Az akadálymentes használatra alkalmas illemhely is beszámít a (…) megvalósítandó mennyiségbe.

(6) Az illemhelyet akadálymentesség követelménye esetén, továbbá a nevelő-oktató és a gyógykezelő célú építményekben szintenként kell, egyéb építményekben legfeljebb egy szintkülönbséggel szabad létesíteni, a számításba vett használók tartózkodási helyének súlypontja közelében.

75. § (4) Akadálymentes használhatóság céljából a helyiség berendezéseit (kapcsolókat, a jelző és működtető berendezéseket, telefonokat stb.) a padlószinttől számított 0,90–1,10 m közötti magasságban kell elhelyezni.”

Akadálymentesítés árajánlatkérésért és információkért, kérjük
keressen bennünket elérhetőségeinken!
Kapcsolat

akadálymentesítés kapcsolat

Photostream

"Anyone Seen Tom Cruise" - akadálymentesítés
Canal Reflections - akadálymentesítés
Westminster Abbey - akadálymentesítés
Bridge of Sighs, Oxford, UK - akadálymentesítés
Melbourne, Australia - akadálymentesítés
Christchurch, Oxford, UK - akadálymentesítés

Megosztás