akadálymentes tervezés és szaktanácsadás
Akadálymentesítés Forródrót: 06-20-341-4384- Hívjon bizalommal!
Irodánk jelenleg teljes lekötöttséggel működik!
Új feladatot jelenleg nem tudunk vállalni!

Amint újra lesz kapacitásunk, azt weblapunkon ismét jelezni fogjuk!

Akadálymentes térdszabad asztal és térdszabad pult

Miért szükséges az ügyfélszolgálatokon akadálymentes, térdszabad asztalt / pultot biztosítani az ügyfelek részére?

A térdszabad pult / asztal tervezésénél, vagy típusának kiválasztásánál elsősorban a kerekesszékben közlekedők, másodsorban a hallássérültek és látássérültek igényeire gondolunk leginkább.

Hogyan akadálymentesíthető egy asztal / pult a kerekesszékesek számára?

A kerekesszékes személy a székből ülve kommunikál, illetve ír az asztalnál / pultnál. Ezért a pult bizonyos magasságaira kihatással vannak a kerekesszékben ülő ember magassági és szélességi adatai.

Elsősorban az a fontos, hogy az asztal / pult előtt biztosított legyen a legalább 120 cm-es szabad hely a kerekesszékkel történő odaálláshoz.

Azoknál az asztaloknál / pultoknál, ahol a kerekesszékes személynek írnia szükséges, az asztalt, pultot úgy kell akadálymentesítenünk, hogy a kerekesszékes személy térde az asztallap alá akadály nélkül beférjen, hiszen az épek is úgy írnak ülő helyzetben, hogy a térdük az asztallap alatt van, a hasfal szinte érinti az asztallapot.

A kerekesszékben ülő személy térde általában olyan magasságban van, hogy számára a normál íróasztalnál valamivel magasabb – 75-80 cm magas – asztallap szükséges. Az asztallap alatt legalább 80 cm szélességben és 50 cm mélységben ne legyen semmilyen belógó akadály vagy merevítő szerkezet. Ezáltal a legtöbb kerekesszékes számára biztosított az asztal akadálymentes használata.

akadálymentesítés: térdszabad asztal

Az elektromos kerekesszékben ülő személy térde valamivel magasabban van, mint a manuális kerekesszékben ülőé, ezért ha biztosra akarunk menni az asztal használatát illetően, legjobb, ha állítható magasságú asztalt készítünk.

Lehetőség van arra, hogy az akadálymentesítés keretein belül létrehozott térdszabad asztallapot lehajtható / felhajtható kivitelben készítsük el, de ahhoz az szükséges, hogy az asztallap vízszintesbe állítását a használó fogyatékossággal élő személy is akadálymentesen kezelhesse.

Az álló helyzetben történő íráshoz kb. 110 cm magas írófelület biztosítása kényelmes. Azonban ha e magasságnál egy recepciós-, vagy nővérpult magasabban van, akkor a kb. 120 cm szemmagasságú kerekesszékes ügyfél kommunikációja gátolt, hiszen nem látják egymást a pult mögött recepcióssal, ügyintézővel. Ezért azoknál a pultoknál, ahol ügyfélnek nem szükséges írnia, a pult magassága az akadálytalan kommunikáció biztosítása érdekében ne legyen 110 cm-nél magasabb.

akadálymentesítés: térdszabad írófelülettel is rendelkező információs pult

Hogyan akadálymentesíthető egy asztal / pult a hallássérültek számára?

A hallássérültek többsége kommunikáció közben szájról is olvas. Számukra fontos, hogy az ügyintéző személye árnyékmentesen, jól megvilágított legyen.

A nagyothallók kommunikációjának akadálymentesítése más csatornán is elvégzendő: az akadálytalan kommunikáció érdekében az információs pultnál alkalmazzunk indukciós hurokerősítő rendszert, mely készülék a beszédhangot mágneses rezonanciává alakítja a hallókészüléket viselő hallássérült részére, így az ügyfél a környező zaj kiszűrése mellett hallhatja erősítetten a beszélőt.

Az információnál vagy portánál alkalmazandó indukciós hurok lehet mobil, hordozható kivitelű is. Ez azért kedvező, mert azt a helyszínről kölcsönözve személyes kommunikációhoz a hallássérült magával viheti akár az ügyintéző irodájába, az orvosi szobába, stb., a helyszínen biztosítva a négyszemközti megbeszélések akadálytalan kommunikációját.

Hogyan akadálymentesíthető egy asztal / pult a látássérültek számára?

A látássérültek egy épületbe belépve először a portáshoz, recepcióshoz fordulhatnak útbaigazításért. Ahhoz, viszont, hogy a portásfülkét és a recepciós pultot megtalálják, oda egyértelmű vezetősávval el kell őket vezetni.

Akadálymentesítés árajánlatkérésért és információkért, kérjük
keressen bennünket elérhetőségeinken!
Kapcsolat

akadálymentesítés kapcsolat

Photostream

"Anyone Seen Tom Cruise" - akadálymentesítés
Canal Reflections - akadálymentesítés
Westminster Abbey - akadálymentesítés
Bridge of Sighs, Oxford, UK - akadálymentesítés
Melbourne, Australia - akadálymentesítés
Christchurch, Oxford, UK - akadálymentesítés

Megosztás