akadálymentes tervezés és szaktanácsadás
Akadálymentesítés Forródrót: 06-20-341-4384- Hívjon bizalommal!
Irodánk jelenleg teljes lekötöttséggel működik!
Új feladatot jelenleg nem tudunk vállalni!

Amint újra lesz kapacitásunk, azt weblapunkon ismét jelezni fogjuk!

Akadálymentes fürdőszoba

Az akadálymentes fürdőszoba legtöbbször egy helyiségben van az akadálymentes WC-vel és akadálymentes mosdóval.

Akadálymentes tisztálkodásra leginkább a zuhanyzás alkalmas, bár többen – leginkább otthoni használatra – a fürdőkádat jobban kedvelik. Közhasználatú épületekben fürdőkád telepítése akadálymentes használatra inkább kórházakban szükséges, nem az önálló használatra, hanem fürdetéshez. Alábbiakban a közhasználatú épületekben leginkább használatos zuhanyzási lehetőség akadálymentes kialakításáról írok.

Akadálymentes zuhany

Az akadálymentes zuhany igen alacsony tálcás kivitelben, de javasoltan inkább tálca nélküli kivitelben készül. Utóbbi esetben a zuhanyzásból keletkező vizet a padlóba épített pontszerű / vonalmenti padlóösszefolyó szállítja el.

Az akadálymentes zuhanyzáshoz elengedhetetlen zuhanyszék biztosítása, mely legtöbbször – helytakarékosság érdekében – lehajtható kivitelben készül. A zuhanyszék rögzítése és kialakítása legyen alkalmas arra, hogy a – esetenként 100 kg feletti súlyú – használót biztonsággal elbírja.

háttámlás, lehajtható ülésű és lehajtható karfás zuhanyszék

A zuhanyhoz történő átüléshez a zuhany környezetébe kapaszkodó elhelyezése szükséges.

Az akadálymentes mosdónál leírtakkal megegyező csaptelep szükséges, melynél a legmagasabb hőfok esetén sem forrázhat a használati melegvíz.

A zuhanyhoz is szükséges segélyjelzőt kiépíteni úgy, hogy az a zuhanyülésről is elérhető legyen, hasonlóan az akadálymentes WC-nél már leírtakban foglaltakhoz.

Nincs előírás arra, hogy a zuhanyülésre melyik irányból szükséges biztosítani a kerekesszékből történő átülést (oldalról / elölről / átlósan), ezért leggyakrabban a rendelkezésre álló hely dönti el, melyik módozatra kerül betervezésre a zuhanyülés. Legkedvezőbb értelemszerűen, ha a zuhanyülés mindhárom oldalról megközelíthető és az átülés biztosított. Olyan épületekben, ahol több akadálymentes fürdőszoba létesül ajánlott, hogy mindegyik módozatban készüljön zuhanyülés – még ha nem is egy helyiségen belül lehet mindhárom átülési módot választani.

Akadálymentes átöltözés

A mozgásszervi fogyatékosok egy része csak fekvő helyzetben képes átöltözni. Amennyiben az akadálymentes fürdőszoba pl.: közös használatú folyosóra és nem saját lakószobába nyílik, úgy javasolt átöltözésre alkalmas fekvőfelület elhelyezése az akadálymentes fürdőszobában. Helytakarékosság érdekében ezt a fekvőfelületet javasolt akadálymentesen is használható lehajtható kivitelben készíteni. Fekvőmagasság 40-48 cm legyen.

akadálymentesítés: fali, lehajtható priccs átöltözéshez

Az átöltözéshez használandó priccsre azért van szükség, hogy a helyiséget használó személy jöhessen ruhában tisztálkodni, majd a priccsen vetkőzhessen le. Tisztálkodás után pedig tiszta ruháját felöltve léphessen újra ki a közös helyiségbe / folyosóra.

Akadálymentesítés árajánlatkérésért és információkért, kérjük
keressen bennünket elérhetőségeinken!
Kapcsolat

akadálymentesítés kapcsolat

Photostream

"Anyone Seen Tom Cruise" - akadálymentesítés
Canal Reflections - akadálymentesítés
Westminster Abbey - akadálymentesítés
Bridge of Sighs, Oxford, UK - akadálymentesítés
Melbourne, Australia - akadálymentesítés
Christchurch, Oxford, UK - akadálymentesítés

Megosztás