akadálymentes tervezés és szaktanácsadás
Akadálymentesítés Forródrót: 06-20-341-4384- Hívjon bizalommal!
Irodánk jelenleg teljes lekötöttséggel működik!
Új feladatot jelenleg nem tudunk vállalni!

Amint újra lesz kapacitásunk, azt weblapunkon ismét jelezni fogjuk!

Akadálymentes lift / felvonó

Akadálymentesítéskor a szintek közötti magasságkülönbség áthidalására felvonót / liftet kell létesíteni az akadálymentesen elérendő szintekhez.

Meglévő épületek esetében nem tanácsos a meglévő födém áttörésével létrehozni a felvonót, ezért gyakran látni, hogy az épület homlokzatához illesztik azt. Új épületek esetében a felvonót a közlekedési kapcsolatok súlypontjába célszerű elhelyezni.

 • Az akadálymentes felvonó fülke belmérete egyajtós vagy egymással szemben elhelyezkedő oldalon lévő ajtók esetében minimum 110 cm széles és 140 cm hosszú.
 • A liftajtó szabad nyílásszélessége legalább 90 cm, szabad magassága minimum 1,95 m.
 • A kezelőszerveket úgy kell kialakítani, hogy azok akadálymentesen használhatóak legyenek.
 • A vezérlőpanelen a számokat tapintással is olvashatóvá kell tenni. A vezérlő panel a kabin közepe felé eltolva helyezkedjen el úgy, hogy az oldalfaltól mért távolsága legalább 60 cm legyen. A vészjelző a többitől eltérően jelzett legyen a könnyebb megtalálhatóság érdekében. A vezérlőpanel Braille-feliratot is tartalmazzon. Hangjelzéssel jelzendő az ajtó csukódása.
 • Kettőnél több megálló esetében élőhangos bemondás szükséges az alábbiakhoz:
  • A felvonó melyik irányba közlekedik tovább, pl.: “a felvonó lefelé közlekedik tovább”. Ezt az előtérben kell hallani, amikor megérkezik a felvonó.
  • A felvonó melyik szintre érkezett, pl.: “földszint”. Ezt a fülkében kell hallani ajtónyitáskor.
  • Több ajtó esetében jelezni szükséges a fülkében álló(k) számára, hogy az ajtók közül melyik fog kinyílni. Ezt a felvonó vezérlőgomb megnyomását követően szükséges bemondani: “az érkező szinten az ajtó az ellenkező oldalon fog nyílni” / “az érkező szinten az ajtó azonos oldalon fog nyílni”
 • A liftelőterében biztosítandó a 1.50*1.50 m-es hely a kerekesszékkel történő megfordulásra.
 • A liftkabinban a világítás nem kápráztathat.
 • Az allergiás tüntetek elkerülése érdekében kerülni kell a krómozott és a nikkelezett felületeket.
 • A nyomógombok a síkból kiállóak legyenek, érintőpanel nem alkalmazható! A nyomógombok átmérője lehetőleg 2,5 cm legyen, a köztük lévő tengelytávolság lehetőleg 3,5 cm.
 • A kijárati szint nyomógombja a többitől hangsúlyosan térjen el.
 • A felvonó mindenki számára kezelhető legyen.

Jogszabályi hivatkozások:

A 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet – az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) című jogszabály 2012. áprilisi állása szerint:

82. § (2) Személyszállító felvonót kell létesíteni (…)

b) minden, egynél több használati szintet tartalmazó olyan épületben, önálló rendeltetési egységben, amelyben az azt rendeltetésszerűen használó fogyatékos személyek az akadálymentesen megközelíthető bejárati szintről az egyéb szinteket a lépcsőn nem képesek elérni és az akadálymentes megközelítésre más lehetőség nincs.

(4) Új, az akadálymentes használatra alkalmas épületekben legalább egy olyan méretű, kialakítású felvonót kell létesíteni, amely a fogyatékos személyek által is használható. Az akadálymentes használathoz biztosítani kell a felvonók lépcső nélküli elérhetőségét (…).

(11) A 2,0 m-t meghaladó emelőmagasságú felvonót helyettesítő személyemelő berendezést (home-lift) csak lakáson vagy üdülőegységen belül lehet létesíteni.”

Akadálymentesítés árajánlatkérésért és információkért, kérjük
keressen bennünket elérhetőségeinken!
Kapcsolat

akadálymentesítés kapcsolat

Photostream

"Anyone Seen Tom Cruise" - akadálymentesítés
Canal Reflections - akadálymentesítés
Westminster Abbey - akadálymentesítés
Bridge of Sighs, Oxford, UK - akadálymentesítés
Melbourne, Australia - akadálymentesítés
Christchurch, Oxford, UK - akadálymentesítés

Megosztás